Nationaal Park

"Als klimaatburgemeester van Steenwijkerland en als onderdeel van de nieuwe generatie wil ik graag iets doen zodat we met zijn allen oud kunnen worden op deze aardbol. Ik kom graag in Nationaal Park Weerribben-Wieden; in de natuur zijn is goed voor je mentale gezondheid".

Aimee Heerschop
Aimee Heerschop

De negentienjarige Aimee Heerschop hielp in 2017 de Jongeren Actie Raad Steenwijkerland mee oprichten, waarvan zij inmiddels een paar jaar voorzitter is: “De Jongeren Actie Raad bestaat uit acht mensen, die allemaal ambassadeur zijn. We praten mee over allerlei onderwerpen en willen Steenwijkerland verbeteren. Daarnaast ben ik dit jaar Klimaatburgemeester van Steenwijkerland. In heel Nederland zijn er Klimaatburgemeesters. Je bent het een jaar, van klimaatweek tot klimaatweek. Als onderdeel van de nieuwe generatie wil ik graag iets doen zodat we met zijn allen oud kunnen worden op deze aardbol. Ik komt graag in Nationaal Park Weerribben-Wieden omdat het er mooi en rustig is en omdat ik hier ook graag zeil. In de natuur zijn is goed voor je mentale gezondheid. Je kunt hier overal rustig in de natuur lopen..”

Groententuin

Aimee maakt samen met haar vriend Thom volop gebruik van het veelzijdige aanbod van Nationaal Park Weerribben Wieden: ”Wandelen, fietsen, vogels spotten, kanoën, zeilen… Alles wat je wilt doen, is er, dus je hoeft je niet te vervelen. Op een beetje goede dag lopen we zo’n twintig à vijfentwintig kilometer. Zo leer je het gebied heel goed kennen. Met mijn ouders deed ik al niet anders. Mijn lievelingsplek in Nationaal Park Weerribben-Wieden ligt op maar een kwartiertje lopen vanaf mijn huis. Het is een bankje aan de rand van Steenwijk. Het ligt in Zuidveen op een heuvel. Vanaf die plek kun je rondom alles zien. Als je de ene kant op kijkt, zie je Steenwijk, een stuk verder zie je Havelte liggen, wat zuidelijker kun je Giethoorn zien en kijk je naar het westen dan zie je de Weerribben. Voor mij is het een ideaal plekje; het is ver genoeg dat er niets meer is, het is er altijd rustig, en toch niet te ver weg. Mijn opa en oma hebben altijd een stuk land gehad aan de Auken. Ze hadden er een groentetuin. Daar ging ik heel vaak met mijn opa heen. Als ik niet afgeleid was door kikkertjes, hielp ik hem mee. Aan die kikkertjes heb ik veel herinneringen. Aan weerszijden van het land was namelijk water en in een bepaalde periode in het jaar waren er overal kikkers, omdat ze van de ene kant naar de andere kant trokken. Ik weet nog dat ik vaak samen met mijn nichtje naar kikkertjes op zoek ging. Die plek ligt er nog steeds en is me erg dierbaar. Mijn konijnen liggen er begraven. De groentetuin is er ook nog altijd, net als een hutje met tuinspullen. Ook staan er trailers die mijn opa gesmeed heeft. Hij was smid. Dat stukje land met zoveel familiehistorie maakt me gelukkig.”

Maar één kans

Als Klimaatburgemeester laat Aimee haar stem horen als zij het ergens niet mee eens is. Zij zit veel met de gemeente aan tafel, heel soms met de provincie en ook wel met mensen van Nationaal Park Weerribben-Wieden: “Ik wil aan iedereen laten weten dat ze overal zuinig op moeten zijn. De natuur is zo mooi, laten we dat zo houden. We hebben maar eens kans en als je het nu verpest, komt het niet zo mooi terug. Ik verspreidde die boodschap al heel graag met de Jongeren Actie Raad en nu, als Klimaatburgemeester, zit er meer power achter”.

Zwemwater

Af en toe droomt Aimee van zwemwater in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Zwemmen mag nu niet namelijk en dat vindt zij best wel jammer. Maar verder hoopt zij dat het park blijft zoals het is: “Laat het park zoals het is, zodat we er met zijn allen van kunnen genieten. En als je er iets aan wilt doen, maak het dan mooier. Voor mezelf hoop ik dat ik hier ergens een eigen huisje heb. Op een mooi, rustig plekje, het liefst met zwemwater. Ik ben verknocht aan deze plek en ga niet zomaar weg.”

Tip je vrienden

twitter facebook