Rondje Weerribben

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  30,7 km
 • Duur

  2:03
 • Knooppunten

  11
 • Locaties

  8

Het Rondje Weerribben gaat dwars door het Nationaal Park Weerribben-Wieden. De ecologische waarde van de Weerribben is van internationale allure. Fiets het rondje en ontdek de kraamkamer van de Weerribben voor bijzondere plant- en diersoorten.


Startpunt

Omdat er aparte bewegwijzering is, kunt u de route in principe overal starten. Een mooi startpunt is Bezoekerscentrum Weerribben van Staatsbosbeheer (Hoogeweg 27 in Ossenzijl). Ga vanaf de parkeerplaats, terug naar Ossenzijl en volg daar de bordjes.

 1. Watermolentjes

  Watermolentjes

  .

  Om de verzuring tegen te gaan zie je overal in het landschap kleine watermolentjes. Daarmee brengt men water bovenop de rietkragge. Die blijft langer productief.

 2. Vogelkijkhut

  Vogelkijkhut

  Kooibomenpad

  De Weerribben is een groot laagveengebied waarin bijzondere vogel-, vlinder- en libellensoorten voorkomen. Probeer ze allemaal te ontdekken vanaf de vogelkijkhut aan het Kooibomenpad.

 3. Polders

  Polders

  .

  Vanaf de dertiger jaren werden grote gebieden langs het Steenwijkerdiep drooggelegd en tot gras- en bouwlanden ontgonnen. Tussen de zo ontstane polders werd het nieuwe dorp Scheerwolde gebouwd. Een gedeelte ten noorden van Scheerwolde werd niet ontgonnen waardoor het Woldlakebos kon ontstaan.

 4. Tjasker

  Tjasker

  Kalenberg

  Het molentje is in 1963 gebouwd door Roelof Dijksma in het natuurgebied De Weerribben. Met het molentje wordt achtergelegen veen van water voorzien. Even noordelijker aan de Hoogeweg staat nog een tjasker. Deze tjasker staat dicht bij de spinnenkopmolen De Wicher.

 5. Vervenershuisjes

  Vervenershuisjes

  Hoogeweg

  Aan de Hoogeweg staan diverse veenwerkershuisjes. Tot aan het einde van de 19e eeuw woonden hier turfstekers en hun gezinnen. Kijk voor meer informatie eens bij het Buitencentrum Weerribben in Ossenzijl.

 6. Bezoekerscentrum de Weerribben

  Bezoekerscentrum de Weerribben

  Bezoekerscentrum

  Bezoekerscentrum Weerribben is hét startpunt voor een vaartocht met overdekte rondvaartboot, fluisterboot of kano in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Of een wandel- of fietstocht. Met rust, riet en ruimte. In het buitencentrum is een toeristisch informatiepunt aanwezig.