Weerribben-Wiedenpad etappe 03

 • Type

  Wandelen
 • Afstand

  21,1 km
 • Duur

  5:17
 • Locaties

  4

Meerdere landschappen binnen een paar kilometer. Van meren en moerassen naar het glooiende Hoge Land van Vollenhove met de watertoren van Sint Jansklooster als kompas. Vollenhove is de oude stad van de paleizen. Landgoederen als Oldenhof en Oldruitenborgh herinneren aan de tijd.


Startpunt

Begin deze etappe van het Weerribben-Wieden pad bij keuzepunt C44 van het wandelnetwerk. U vindt keuzepaal C44 aan de Veneweg (tussen huisnummers 212 en 214 in) te Wanneperveen (Westeinde). Volg vanaf hier de wit-blauwe pijlstickers. Deze etappe eindigt bij keuzepunt E10 Aan Zee te Vollenhove. Vanaf dit keuzepunt kunt u de volgende etappe beginnen.

 1. Belt-Schutsloot

  Belt-Schutsloot

  Belt-Schutsloot

  Belt-Schutsloot is een van de schilderachtige dorpen in Weerribben-Wieden die eeuwenlang het beste over water bereikbaar waren. Net als grote broer Giethoorn is Belt-Schutsloot ook een typisch watersportdorp. Belangrijke aanvoerroute is de Arembergergracht, ook onderdeel van deze tocht.

 2. Watertoren Sint Jansklooster

  Watertoren Sint Jansklooster

  Barsbeek 6, Sint Jansklooster

  Vanaf de 46 meter hoge watertoren in Sint Jansklooster heb je een prachtig uitzicht op Nationaal Park Weerribben-Wieden. De reis naar boven begint met een dichte trap naar de eerste verdieping.

 3. Landgoed Oldenhof

  Landgoed Oldenhof

  Landgoed Oldenhof

  Overrompelend stil en een gevoelsmatige stap terug in de tijd. Landgoed Oldenhof voert niet voor niets naar 1635, toen de voorname Gerhard Sloet een havezathe bouwde. Van latere datum zijn het omringende parkbos en twee boerenhofsteden.

 4. Vollenhove

  Vollenhove

  Zuiderzeestad

  Vollenhove, ook wel ‘de stad van de paleizen’ genoemd, bloeide in de 19e eeuw op als vissersplaats aan de Zuiderzee. Met de aanleg van de Afsluitdijk verloor Vollenhove zijn status als ‘badplaats’. Monumenten, pittoreske straten, mooie kerken en een historische sfeer bleven.