navigatie overslaan

Bezoekerscentrum De Wieden | Sint Jansklooster Tourist Info

Bezoekerscentrum De Wieden is het ideale startpunt voor een dagje in het waterrijke natuurgebied De Wieden. Ga mee varen, maak een mooie wandeling of fietstocht en bezoek de theeschenkerij. Ook voor kinderen zijn er leuke OERRR activiteiten!

Bezoekerscentrum De Wieden

Bezoekerscentrum De Wieden bevindt zich in de eerste boerderij aan het Beulakerpad in Sint Jansklooster. Het is een ideaal startpunt voor een dagje uit in Nationaal Park Weerribben-Wieden.

In het bezoekerscentrum vind je informatie over routes en vaartochten en activiteiten voor kinderen. Je kunt er een film over De Wieden bekijken. Dit natte natuurgebied van ruim 6.000 hectare in de Kop van Overijssel is een oase van ruimte en rust. Vaar mee met de boswachter over de weidse meren (de ‘wieden’), maak een wandeling door de rietlanden of geniet op de fiets van de bloemrijke hooilanden in het gebied.

In het bezoekerscentrum vind je een toeristisch informatiepunt met informatie over de omgeving. Verder is er een winkel met leuke cadeautjes en koffie of thee met lokale lekkernijen. Iets verderop aan het Beulakerpad is de theeschenkerij te vinden, met op de kaart lekkere lunches en koffie of thee met gebak.

Varen met de boswachter over De Wieden

De Wieden kun je het beste verkennen per boot. Bij de vaarexcursies met de open excursieboten is de schipper ook boswachter of natuurgids. Onderweg kun je rekenen op boeiende verhalen over het bewaarde landschap en de unieke natuur. Je gaat aan boord van de ‘Aalscholver’ of de ‘Zwarte Stern’, twee open fluisterboten die je geruisloos door dit wonderlijke moerasgebied voeren. De excursieboten varen mooie tochten door De Wieden. De tochten variëren in lengte en karakter. Vanaf april tot en met oktober liggen de excursieboten aan de steiger bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Kijk voor het actuele excursieprogramma in de agenda.

Waterbus

De ecowaterbus pendelt twee maal per dag heen en weer van Sint Jansklooster naar Giethoorn en naar Blokzijl. Actuele informatie wordt geplaatst op de pagina over de ecowaterbus.

Vlonder- en laarzenpad

Het vlonderpad is een kort, rondlopend pad over drijvend land. Je ziet De Wieden in het klein: een landschap met meren en waterkolkjes, rietlanden, sloten en moerasbossen. Hier leeft de otter, nestelen talloze vogels en zie je in het voorjaar en zomer prachtige wilde bloemen bloeien. Deze wandeling is rolstoelvriendelijk.

Achter bezoekerscentrum De Wieden loopt een laarzenpad door het moeras. Het moeraspad slingert dwars door het rietland. Trek dus je laarzen of stevige schoenen aan. Met trekpontjes steek je onderweg verschillende brede sloten over. Lekker avontuurlijk voor grotere kinderen.

Watertoren Sint Jansklooster

De watertoren van Sint Jansklooster staat midden in Nationaal Park Weerribben Wieden. Hij werd in 1931-1932 gebouwd en in 2014 officieel als uitkijktoren geopend. Beklim de watertoren via de houten trap en kijk op een hoogte van 45 meter uit over de prachtige natuur van De Wieden. Reserveer vooraf een tijd voor je bezoek.

Natuurgebied De Wieden

In De Wieden vindt je een uniek bewaard gebleven landschap. De afwisseling van het grote open water van de wieden met kolkjes en kronkelende slootjes, zijn kenmerkend. Op het drijvende land voelen zeldzame planten en dieren zich thuis. Meer informatie over natuurgebied De Wieden is hier te vinden.

Actuele informatie

Kijk op de website naar actuele vaar-en vertrektijden, routeapps en nieuws over het landschap en de natuur. Of loop binnen bij bezoekerscentrum De Wieden voor tips en advies.

Bezoekerscentrum