Varen in weerribben-Wieden

Beslist een van de mooiste vaargebieden van Nederland: Weerribben-Wieden. Vaar dwars door mystieke moerassen of juist over de grote meren, door de grachten van de pittoreske waterdorpen als Giethoorn, Belt-Schutsloot of Kalenberg of langs adembenemende kolken met zeldzame flora en fauna. De mooiste routes voeren door Nationaal Park Weerribben-Wieden en de directe omgeving. Perfect voor ontspannen vaartochten, of je de streek nou verkent in de boot, kano of roeiboot. Of misschien wel in een karakteristieke punter die je nog overal in het gebied kunt spotten. Overnachten in Weerribben-Wieden? Kies een van de havens met uitstekende faciliteiten uit of zoek een droomplekje in de natuur.

Boek hier je boot

 1. Weerribben 2 dagen deel 1

  Weerribben 2 dagen deel 1

  28,6 km

  3:34

 2. Weerribben 2 dagen deel 2

  Weerribben 2 dagen deel 2

  30,9 km

  3:51

 3. Wieden 2 dagen deel 1

  Wieden 2 dagen deel 1

  28,3 km

  3:32

 4. Wieden 2 dagen deel 2

  Wieden 2 dagen deel 2

  29,3 km

  3:40

Vaarroutes

Waar ligt Weerribben-Wieden

Eerst even het kompas en de navigatie op de juiste koers afstemmen: Weerribben-Wieden is een fantastisch vaargebied in Overijssel, op het grensvlak van Drenthe, Friesland en Flevoland. Bekende watersportplaatsen zijn Belt-Schutsloot, Blokzijl, Giethoorn, Kalenberg, Ossenzijl, Steenwijk, Vollenhove, Wanneperveen en Zwartsluis. Vanuit het gebied vaar je ook zo de IJsseldelta in met het Zwarte Water en het Zwarte Meer, of het Ramsdiep en het IJsselmeer in Flevoland en via de Driewegsluis ben je snel in Friesland. Ook de kanalen naar Drenthe zijn makkelijk bereikbaar.

Rust, ruimte en rumoer

Zoek je de smalle slootjes en vaarten in het moerasgebied op, dan vaar je een gebied vol rust en ruimte in. Hooilanden, rietvelden, kolken, bijzondere planten en dieren en over het algemeen rustige dorpen vormen hier het decor. Zelfs op prachtige dagen kom je hier maar weinig watersporters tegen. Drukker is het op de grote meren zoals de Beulakerwijde en Belterwijde. Dat zijn ook toplocaties voor zeilers, surfers en waterskiers. Wie op zoek wil naar gezelligheid en vertier, zet koers naar sfeervolle dorpen en stadjes zoals Blokzijl en Giethoorn. Ook in Vestingstad Steenwijk en veel andere kernen in Weerribben en Wieden bruist het in het toeristisch seizoen. Boot huren in Weerribben-Wieden Zelf geen booteigenaar, maar zin in een mooie tocht op het water? Daarvoor zijn volop mogelijkheden in Weerribben en Wieden. Belangrijke opstapplaatsen zijn Belt-Schutsloot, Giethoorn, Kalenberg, Ossenzijl en Wanneperveen. Verhuurders bieden daar allerlei soorten boten, kano’s en sloepen aan. Ook leuk: een tochtje met een authentieke punter. Dat was vroeger het vaartuig van de streek. En nog steeds zie je de platte, langwerpige boten veel varen. Ook geliefd in de streek: fluisterboten waarmee je vooral het geluid van de natuur hoort. Tip: ga eens ‘suppen’. Staand op een surfplank kijk je prachtig uit het over de hooilandjes en rietvelden van Weerribben-Wieden.

Overdekt en verwarmd

Buiten de zomermaanden is varen in Weerribben-Wieden zeker mogelijk. Een boottocht in de herfst of winter is zelfs in opkomst. Bijvoorbeeld vanuit Kalenberg. De rondvaartboot van Tiemen Vaartjes trekt van begin maart tot media december de Weerribben in. Volop mogelijkheden zijn er in dat zelfde dorpje bij Pieter Jongschaap. Verwarmd varen gebeurt ook steeds vaker in Giethoorn. Rondvaartbedrijven zorgen voor een lekkere warme en gezellige boot. Met een beetje geluk geniet je van een fraai winters decor. Voordeel van een rondvaart: gidsen vertellen alles over het heden en verleden van het gebied. Liever zelf aan het roer? Ook daarvoor zijn ’s winters best mogelijkheden!

Kanoparadijs Weerribben-Wieden

Weerribben-Wieden is het kanoparadijs van Nederland. In het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa is het heerlijk peddelen in allerlei soorten water. Beginnende en gevorderde peddelaars volgen graag de makkelijke of uitdagende routes door het gebied. Ook meerdere dagen kanoën in Weerribben-Wieden is mogelijk. Ideaal daarvoor is het arrangement Kano&Bed. Je overnacht op de mooiste plekken in het gebied en je overnachtingsadres brengt je bagage naar de accommodatie waar je de volgende nacht slaapt. Peddelen en genieten van Weerribben-Wieden is het enige wat je zelf moet doen!

Gastroeien in Weerribben-Wieden

Ook veel roeiers hebben Weerribben-Wieden op de bekende bucketlist staan. ‘Gastroeien’ is een uitstekende kennismaking met het gebied. Roeivereniging ’t Diep ontwikkelde dit concept. Roeiers van de vereniging zetten de mooiste routes uit en zochten daarbij prima overnachtingslocaties uit. Samen met ondernemers uit de streek maakten ze arrangementen die roeiers op het lijf zijn geschreven. Vanuit heel Nederland ontdekken roeiers hoe mooi het is in Weerribben-Wieden. Aanmeren rondom Giethoorn Weerribben-Wieden is een te mooi gebied om snel doorheen te varen. Veel bootjesmensen en watersporters overnachten graag in het natuurschoon of in een van de sfeervolle dorpen en stadjes. Overal in Weerribben-Wieden zijn daarvoor prima faciliteiten. Genieten van de natuur en de stilte is op een aantal plaatsen mogelijk. Voor een mooie plek dichtbij de horeca en andere voorzieningen zijn de havens van Stichting Waterrecreatie Steenwijkerland aanraders. Die stichting beheert havens in Blokzijl, Giethoorn, Oldemarkt, Steenwijk en Vollenhove.

Overnachten aan het water

Zoek je een overnachtingslocatie aan het water? Ook daarvoor zijn veel mogelijkheden in Weerribben-Wieden. Kies voor de combinatie met een camping of vakantiepark waar je vanuit de tent, caravan of vakantiewoning snel aan boord stapt. Ook hotels en B&B-accommodaties aan het water zijn er volop.

Boek hier je boot