Hoe moet je schaatsen?

Leestijd 3 minuten

Het vriest dat het kraakt en op meren, sloten en plassen ontstaat een laag natuurijs. Nederland raakt eindelijk weer in de ban van die eeuwenoude traditie. Voordat een nieuwe generatie schaatsers ontdekt hoe verslavend de sport is, moeten ze controle krijgen over de ijzers en de gladde ondergrond. En dat valt verdraaid nog niet mee.

Er geldt een aangepast advies omtrent schaatsen in Weerribben-Wieden.

Leren schaatsen is letterlijk en figuurlijk een kwestie van vallen en opstaan, maar uiteindelijk wacht een passie voor het leven. Schaatstrainingsgroep Giethoorn weet dat als geen ander. Leer schaatsen van deze toppers en doe je voordeel met hun gouden tips.

Voordat je op het ijs stapt:

  1. Investeer niet meteen in dure schaatsen. Leen een paar of huur ze bij een ijsbaan en zoek even uit of schaatsen een sport voor je is. Die kans is bijna 100 procent.
  2. Maak de schaatsen goed strak vast, maar zorg dat je voeten nog wel ruimte overhouden.
  3. Loop op de schaatsen naar het ijs. Dan heb je de tijd om het juiste evenwicht te vinden. Stap voorzichtig het ijs op. Je bent niet de eerste die bij dat opstapje meteen languit ligt.
  4. Haal de beschermhoezen pas op het ijs van je schaatsen. Het lijkt knullig, maar het werkt wel: neem een stoel mee op het ijs. Hou je daaraan vast en zoek naar balans. Blijf eerst maar eens staan.

Het schaatsen zelf:

  1. Beetje balans gevonden? Beweeg één schaats naar buiten en zet een beetje af door je been op te tillen. Plaats de schaats weer terug naar de beginpositie. Maak nou dezelfde bewegingen met je andere been.
  2. Herhaal deze ‘slagen’ net zo lang tot je steeds soepeler vooruit glijdt. Schaatsen is een kwestie van veel oefenen. Fietsen en zwemmen leerde je vast ook niet in een middagje.
  3. Na een paar schaatsdagen helemaal om? Investeer dan in goede schaatsen. Laat je adviseren over de juiste maat en materialen. Niets is zo irritant als schaatsen die niet lekker zitten. Zorg ook dat ze goed geslepen zijn. Dat kost een paar euro, maar je krijgt er veel ijspret voor terug.
  4. Schaatsen kun je prima zelf leren, maar het gaat sneller bij de schaatsclubs. Ook in Weerribben-Wieden zijn goede trainers die je graag helpen. Als er geen natuurijs ligt, train je in Heerenveen of Dronten.

Het echte werk: schaatsen op natuurijs:

  1. Rondjes draaien op een ijsbaan is prachtig, maar niets zo mooi als schaatsen in de natuur. Twijfel je of het al veilig is? Zoek dan een ondergelopen weiland op. Een paar natte voeten zijn daar het grootste risico.
  2. Op het natuurijs in Weeribben-Wieden maak je schitterende tochten. Mijn advies: ga met een maatje op stap. Dat is gezelliger én veiliger. Een ongelukje zit zeker op natuurijs in een klein hoekje.
  3. Lol in het schaatsen? Schrijf je dan in als lid van de Overijsselse Merentocht. Die mag je niet missen als de tocht eindelijk op de kalender verschijnt.

Meer lezen? Ga naar de pagina over Schaatswalhalla Weerribben-Wieden.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

  1. Op en om het water

    Suppen in het mooiste SUP-gebied van Nederland

  2. Water

    Waarom kanovaren het hele jaar onvergetelijk is

    Lian van Doorn
  3. Water

    In de winter kanoën in Nationaal Park Weerribben-Wieden? Beleef een unieke ervaring.

  4. Wat is er in de winter te doen in de omgeving van Giethoorn? 7 wintertips!

Tip je vrienden

twitter facebook