UIT in de regio

Op culinaire rondreis door Weerribben-Wieden, een prachtige ervaring!

Geschreven door

Suzanne

Leestijd 4 minuten

Vorig jaar ontdekte ik Giethoorn vanaf het water in een echte houten punter. Maar de regio heeft veel meer te bieden dan dit prachtige dorp. En niet alleen qua natuur. Ik keerde terug
naar Weerribben-Wieden voor een heuse culinaire rondreis!

Als ik zeg Weerribben-Wieden, wat denk jij dan? Misschien wel helemaal niets. Of misschien denk jij aan het prachtige nationaal park Weerribben-Wieden en het bekendste dorp Giethoorn, dat tegenwoordig bijna de populairste trekpleister van Nederland is. Zelf speelde ik vorig jaar toerist in eigen land en ontdekte de schoonheid van Giethoorn (inclusief selfiesticks) én de natuur daar omheen vanuit een traditionele punter. Ik heb de smaak te pakken en maakte in september 2016 nog een tripje naar Weerribben-Wieden. Dit keer om de culinaire hoogtepunten van de regio te ervaren.

Lekker erop UIT

Geertien
Geertien
Om mij te oriënteren op de culinaire klassiekers en hipste spots, krijg ik van de tourist info de ‘Lekker UIT’-gids opgestuurd. Hierin staan de beste adresjes van Weerribben-Wieden, maar hoe kun je kiezen uit zoveel leuks? Ik besluit te gaan voor voor de echte Weerribben-Wieden-beleving, oftewel een restaurant met uitzicht op de natuur! Hotel Restaurant-Café Geertien in het miniplaatsje Muggebeet springt er voor mij meteen uit. Is het niet door de ligging in de natuur en aan het water, dan wel door de ietwat frapante naam (moet ik anti-muggenspray meenemen?).

Mijn tweede keuze gaat uit naar Giethoorn. Hoewel ik dus al in dit plaatsje geweest ben, vind ik een bezoek aan Weerribben-Wieden zonder ‘het Venetië van het Noorden’ niet compleet. Restaurant Grachthof blijkt aan de dorpsgracht te liggen én krijgt online goede recensies, dus ik ben er snel uit!

Musquito-bites en glamperen

En zo rijden we – mijn vriend en ik – op donderdagmiddag van Utrecht naar Muggenbeet voor onze eerste culinaire ervaring in Weerribben-Wieden. Op Twitter heb ik positieve reacties gekregen op de aankondiging van mijn eerste bestemming, dus de lat ligt hoog. Dat blijkt helemaal terecht. Zodra ik de auto uitstap waan ik me echt op vakantie. Muggebeet is een superschattig minidorp en Geertien is gevestigd in een prachtig oud pand. Het terras ligt direct aan het water en kijkt uit over het groene landschap, dat vol staat met koeien. Ondanks dat het al fris begint te worden, eten we ons voorgerecht dus nog buiten op. We passen ons zonder probleem aan aan de omgeving en bestellen de ‘musquito-bites’. Gelukkig geen echte muggebeten, maar negen lekkere kleine hapjes. Na het voorgerecht verplaatsen we naar binnen, waar we een heerlijk Nederlands maal voorgeschoteld krijgen. We hebben allebei een stuk vlees: mijn vriend de lamsrack en ik de entrecote. De lamsrack is het allerlekkerst! Ook niet verkeerd zijn de bijgerechten: bietjes, andijvie met spek, sla, gebakken aardappeltjes en aardappelgratin. Als toetje delen we het Blokzijler brok met een bodem van suikerbrood. Tja, we zijn er nu toch en dan moeten die lokale specialiteiten geproefd worden!

Na het eten rijden we door naar onze eindbestemming van de dag: Recreatiecentrum De Eikenhof op de grens van Oldemarkt en Paasloo. We gaan hier niet ‘echt’ kamperen, maar slapen in een luxe boslodge. Glamperen in Weerribben-Wieden dus! De boslodge voelt aan als een ‘gewone’bungalow, maar als we de volgende morgen wakker worden in de frisse boslucht en de natuurgeluiden horen, beseffen we dat we toch echt praktisch buiten liggen. Leuk!

Hipster Blokzijl en culinair Giethoorn

Hoewel we eigenlijk willen gaan lunchen (of brunchen) in Giethoorn, kan ik het niet laten nóg een plekje te testen. Het gaat om het plaatsje Blokzijl, waar niet alleen de Blokzijler brok vandaan komt, maar dat ook bekend is door sterrenrestaurant Kaatje aan de Sluis. Daar ga ik echter niet naartoe. Het is conceptstore Fint die mijn aandacht heeft getrokken in het Lekker UIT-magazine! Want wie had gedacht dat je in Weerribben-Wieden zo’n hippe winkel kon vinden, waar je bovendien de beste koffie uit de regio drinkt? Na een flat white en stukje brok – met uitzicht op de prachtige haven van Blokzijl – is het tijd voor onze laatste bestemming.

Onze maag rommelt als we bij Restaurant Grachthof aankomen. Tot mijn verbazing is het niet erg druk in Giethoorn, en dat voor een zonnige vrijdag in september. We worden snel geholpen, bestellen een drankje en krijgen niet lang daarna onze lunch (of brunch) voorgeschoteld. Mijn vriend heeft gekozen voor een hamburger, die keurig medium is gebakken en op een lekker knapperig broodje wordt geserveerd. Ik heb trek in een salade geitenkaas. Die stelt me bijna nooit teleur, en ook nu niet! In het heerlijk zonnetje genieten we van het uitzicht op de gracht, de bootjes die voorbij varen en de enthousiaste toeristen die elke paar meter stoppen om te poseren voor hun selfiesticks. Ik snap wel waarom ze hier zo graag komen! De regio heeft een mooie mix van schattige dorpjes, schitterende natuur, leuke activiteiten en nog lekker eten ook. Van hipster tot klassiek: Weerribben-Wieden heeft voor ieder wat wils.

Suzanne

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. Cultuur

  Kleurrijke bloemencorso's en gondelvaarten in Weerribben-Wieden

 2. Cultuur

  Supertof en informatief; de 4 leukste (stads)wandelingen met gids

 3. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

 4. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  De geschiedenis komt tot leven in het heden

Tip je vrienden

twitter facebook