Van muziek tot fietsroutes. Ervaar in Blokzijl, Nederland op zijn best

Leestijd 3 minuten

Blokzijl ligt in de kop van Overijssel en grenst aan de Noordoostpolder. Vroeger was het stadje via een kanaal verbonden met de Zuiderzee en was het een welvarende handelsstad. In de haven van Blokzijl heerste een bedrijvigheid van jewelste. De rijkdom van vroeger merk je aan de statige huizen met typische klok- of trapgevels. De bochtige straatjes, de vele kanalen en grachten, de bruggen, de jachthaven: Hollandser kan het niet.

In museum het Gildenhuys leer je alles over de geschiedenis van Blokzijl: de vroegere bedrijvigheid in de haven, de oude houtzagerij, het weeshuis. In Blokzijl vinden er klassieke concerten plaats. De stad is bovendien bekend om haar typische speculaaskoek.

De Blokzijler Brok: een smaakvolle speculaaskoek

Een specialiteit van Blokzijl is de Blokzijler Brok. Dat is speculaaskoek, die eigenlijk op een verkeerde manier afgebakken is. De Brok ontstond toen Berend Prins uit Blokzijl een hoeveelheid speculaas op een te lage temperatuur in een oven liet bakken. Het resultaat leek niet direct op speculaas, maar bleek toch een smakelijk gerecht. In de jaren 50 van de vorige eeuw paste bakker Auke Prins het Blokzijler Brok recept een beetje aan. Je koopt het streekproduct nu in meer dan 30 winkels en supermarkten in en rond Blokzijl. Het originele Blokzijler Brok recept wordt al bijna 60 jaar geheimgehouden.

Met de boot naar Blokzijl haven

Blokzijl wordt omringd door water en is een trekpleister voor watersportliefhebbers. De haven van Blokzijl bestaat uit verschillende delen. Je vindt er ligplaatsen voor jachten in de Havenkolk, de Balkenhaven en de grachten rond Blokzijl. Naast een leerrijke wandeling door het stadje, kun je Blokzijl ook leren kennen vanaf het water. Er zijn genoeg locaties waar je een bootje kunt huren of aan een rondvaart kunt deelnemen.

Van muziek genieten met Blokzijl Klassiek

Liefhebbers van klassieke muziek vinden hun weg naar de Grote Kerk van Blokzijl. De stichting Blokzijl Klassiek organiseert per jaar zes concerten in de Grote Kerk, waaronder een zomerconcert en een kerstconcert. De 17de-eeuwse Grote Kerk bezit een prachtige akoestiek en leent zich uitstekend voor deze evenementen. De ensembles die deelnemen aan de concerten genieten internationale bekendheid.

De omgeving van Blokzijl

Niet alleen het stadje Blokzijl zelf is interessant, ook de omgeving is de moeite waard. Blokzijl ligt in het prachtige Nationaal Park Weerribben-Wieden, een natuurgebied waar meer dan 150 vogelsoorten voorkomen. In dit fraaie natuurreservaat, dat bestaat uit moerassen, meren en rietlanden, tref je ook veel otters aan. Koop een Blokzijl kaart waarop de wandel- en fietsroutes in de omgeving zijn aangegeven.

De fietsroute Blokzijl Giethoorn is een populaire route. Het dorpje Giethoorn wordt ook wel het 'Hollandse Venetië' genoemd, dankzij de vele grachten en kanaaltjes die het dorp doorkruisen. Volg de fietsroute Blokzijl Giethoorn en verken dit waterdorp met een typische 'punter'. Zo'n punter, een bootje met een vlakke bodem, moet je zelf voortduwen in het ondiepe water met een lange stok. Je mag overigens ook zonder vaarbewijs in een sloep, aangedreven door een elektrische motor, door het dorpje varen.

In de streek rondom Blokzijl zijn ook het voormalige Zuiderzeestadje Vollenhove en de historische vestingstad Steenwijk een bezoek meer dan waard. Blokzijl en omgeving: een aanrader voor een volgend vakantie-uitstapje!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. Natuur

  Marijn fietst met… wethouder Bram Harmsma

  Marijn
 2. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

 3. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  De geschiedenis komt tot leven in het heden

 4. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  Een landschap met steeds weer een ander gezicht

Tip je vrienden

twitter facebook