navigatie overslaan

Hoe maak je de mooiste foto’s tijdens het kanoën?

  • Geschreven door Lian van Doorn
  • 5 minuten leestijd
  • 14039 x bekeken

Fotografie is als een tijdmachine en bevriest herinneringen, zodat je jaren later opnieuw kunt genieten van die mooie dag. Maar als je gaat kanoën wordt foto’s maken lastig: je hebt beide handen nodig! Wil je toch foto’s maken? Wij geven tips voor de beste foto’s én om te voorkomen dat je telefoon in het water valt.

Foto’s herinneren ons aan de mensen, plaatsen, uitjes en activiteiten waar we van houden. Ze helpen ons het verleden te onthouden en laten creativiteit ontwaken. Een kano is de ideale plek om een foto te maken. Zittend in een kano ben je bijna op ooghoogte met alle dieren die op en om het water leven. Dat geeft jou de unieke kans fantastische foto’s te maken. Plus: die kano brengt je op plaatsen waar je te voet niet kunt komen.

Maar hoe onderscheid je je van de massa? En hoe maak je een scherpe foto als de kano deint op het water? Met een korte basistraining over het manoeuvreren van dit leuke watervliegtuig en het beste gebruik van je telefoon of camera, kun je fantastische foto’s maken. Zo creëer je een benijdenswaardige feed:

1. De vroege vogel krijgt de worm …

…en zo is het ook met fotografie. Wie vroeg opstaat, wordt beloond. Licht is het belangrijkste ingrediënt en zacht, warm ochtendlicht creëert verbluffende beelden. Vroeg wakker worden, betekent ook minder andere mensen. Niet zo’n ochtendmens? Niet getreurd: ook de zonsondergang is een ideaal moment om licht te vangen en romantische kiekjes te maken. Een bonustip: wanneer het water het zonlicht weerkaatst, kan dit voor witte vlekken zorgen. Voorkom dit door 1/3 of ½ stops onder te belichten.

2. Kijk om je heen

Op en rondom het water is van alles te zien. En dat maakt fotograferen tijdens een kanotocht uniek: er is voor ieder wat wils. Dus, geef je ogen de kost en ontdek wat jij leuk vindt. Houd je van vogels, ben je meer van de planten of houd je van heel veel wolkenlucht? Ga je voor details of toch het grote geheel? Wil je veel water laten terugkomen of juist niet? Als je weet waar jouw fotografie-hart sneller van gaat kloppen, kun je daarop focussen en je creativiteit de vrije loop laten gaan.

3. Gebruik verschillende standpunten

Wil je impact maken met jouw foto? Maak dan eens een foto vanuit een totaal ander perspectief. Want zeg nou zelf: iedereen kijkt naar de wereld op ooghoogte. Hoe gaaf is het om anderen (en jezelf!) te verrassen met een foto die is genomen vanuit een totaal ander standpunt. Ga dus eens liggen in de kano; dit biedt de mogelijkheid om andere roeiers te vangen en oog in oog te staan, ehh, liggen, met dieren. Zo ziet het onderwerp van de foto er ook groter en krachtiger uit. (En je doet meteen wat rek- en strekoefeningen …)

4. Oefen de regel van derden

De regel van derden is een compositieregel die veel wordt gebruikt in de fotografie. Door deze regel toe te passen, zorg je er voor dat de foto sprekender, mooier en interessanter is. Dus, wat te doen? Verdeel het beeld zowel horizontaal als verticaal in drieën, waardoor je een raster krijgt met negen vakken van gelijke grootte. Door vervolgens het onderwerp van de foto te plaatsen op een van de snijpunten in het raster, zorg je dat daar de aandacht van de kijker naartoe gaat.

5. Verdwaal

Je krijgt de kans om de Nederlandse natuur te verkennen en vervolgens eindig je op dezelfde plaatsen als elke andere reiziger. Dat is wat er gebeurt als je jouw reisgids volgt – net als iedereen. Natuurlijk is er niets mis met het willen zien van de Nederlandse natuurwonderen. Maar voor elke plek waarover je hebt gehoord, wacht er nog een andere op je om te ontdekken. Het is soms hoogtijd om opzettelijk te verdwalen, zodat je unieke ontmoetingen met nieuwe landschappen vast kunt leggen.

6. Heb geduld

De tijd raast aan ons voorbij. Aan deze go, go, go-mentaliteit, komt niet van pas bij fotografie van landschappen, natuur of dieren in het wild. Natuurfotografie vereist geduld omdat je de scène niet onder controle hebt. Ga dus mee in het tempo van de natuur: verlangzaam, wen aan stille momenten en zit niet vastgelijmd aan je camera maar laat de camera zakken en kijk om je heen. En vergeet vervolgens niet om wél in actie te komen als het onvergetelijke moment daar is, zoals het licht dat prachtig op de vleugels van een libelle schijnt, de schittering in het water of die waanzinnige zonsondergang.

7. Zet de kano erop

Je bent aan het kanoën, dus waarom zou je die kano niet het hoofdonderwerp maken van je foto? Breng de panoramische schoonheid van de omgeving vast door vanuit de kano het landschap te fotograferen, inclusief de voorkant van de kano. Dat breekt de foto en creëert meteen diepte en context.

8. Leg beweging vast

Je kent vast wel de zijdezachte kustfoto’s, de melkachtige witte watervallen. Water bevriezen of juist laten bewegen … het lijkt ingewikkeld en alleen weggelegd voor professionals. Maar nee: de sleutel is de juiste sluitertijd. Wanneer je water met een lange sluitertijd fotografeert, lijkt het alsof het water op de foto beweegt. Wil je een foto maken van je kinderen die in het water spelen? Het is dan juist mooi om een korte sluitertijd te gebruiken, zodat de actie mooi wordt vastgelegd. Een lange sluitertijd zorgt er namelijk voor dat je het water in bevroren toestand op de foto komt.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Geschreven door Lian van Doorn

Lian schrijft als journalist en tekstschrijver over de elkaar kruisende werelden van lifestyle, gezondheid, natuur en psyche. Ze is een fervent wandelaar met hoogtevrees, wroet met regelmaat in haar moestuin en slaapt het liefste in haar favoriete huis aller tijden: een lichtgewicht tentje. Haar fascinatie voor het buitenleven zet ze graag op papier, in de hoop anderen aan te steken: ze gelooft dat in de natuur zijn voor iedereen is weggelegd.