Nationaal Park Nieuws

Leerlingen Emmaschool krijgen bezoek van de boswachter.

Alle 45 kinderen van de Emmaschool uit Steenwijk zijn deze weken druk met insecten en planten. Dat thema wordt in alle klassen breed uitgemeten.

Goede doel dit schooljaar ‘dicht bij huis’

Alle 45 kinderen van de Emmaschool uit Steenwijk zijn deze weken druk met insecten en planten. Dat thema wordt in alle klassen breed uitgemeten. Donderdag 27 juni gaan de kinderen met een sponsorloop en een markt proberen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Natuurmonumenten De Wieden dat dit jaar extra wijst op het belang van wilde bloemen. Deze week kreeg de school bezoek van boswachter Ronald Messemaker. Die vertelde over de bijzondere flora en fauna in De Wieden waarvoor de leerlingen zich inzetten.

“Bent u de boswachter?”, klinkt het woensdag op school. Kinderen komen uitgelaten de klassen uitgestormd en zien de man in het groen al zitten. Eerst mogen ze nog even lekker uitwaaien op het plein voordat Messemaker vertelt over de insecten- en plantenwereld van De Wieden.

Bianca Veldhuizen is leerkracht van de bovenbouw. Haar leerlingen mochten het goede-doelen-thema dit jaar uitkiezen. “We hebben de gewoonte elk jaar iets anders te behandelen op het gebied van burgerschap en goede doelen. Dit jaar leeft het thema klimaat sterk. We gaan ook geregeld de buurt in om zwerfafval op te halen. Ook hebben we veel aandacht voor natuur, zoals het bedreigde regenwoud. Maar nu wilden we het dichter bij huis halen. Het gaat nu ook slecht met de bijen en wilde bloemen om ons heen”, vertelt Veldhuizen.

De boswachter is onder de indruk van de kennis onder de scholieren. Zo herkennen ze direct de vuurlibel. De mooiste kleuren en insectennamen komen voorbij. De grote vuurvlinder steelt de hoofdrol in de presentatie. “Misschien wel het meest bijzondere insect van Europa. Deze ondersoort ‘Batava’ komt alleen in Nederland voor en het gaat niet zo goed met de soort. Hij is heel kritisch op z’n planten en het landschap waarin het leeft”, vertelt Messemaker.

In het afsluitende rondje mag de boswachter nog allerlei vragen beantwoorden. “Wat is je lievelingsinsect ”, vraagt een leerlingen. En dat is natuurlijk ..… de grote vuurvlinder.

Binnenkort bezoeken de leerlingen Bezoekerscentrum De Wieden. Dan vertellen ze wat de opbrengst van de acties is en ze maken een foto bij het bijenhotel. De markt op de Emmaschool is op donderdag 27 juni. Tussen 17.00 en 19.00 uur is iedereen van harte welkom.

Tip je vrienden

twitter facebook