Nationaal Park Nieuws

Groep 4 van school B het rietland in

Woensdag 9 maart ontvingen rietsnijders Gradus en Wout kinderen van groep 4 van school B in een rietland in Belt-Schutsloot

Tijdens de excursie leerden zij over het eeuwenoude ambacht van het rietsnijden. Wethouder Marcel Scheringa sloot deze keer aan bij de excursie van school B uit Steenwijk. Riettelers Gradus Petter en Wout van de Belt begeleidden samen de kinderen op pad in het rietland.

Leerlingen gaan met een rietsnijder op excursie naar het rietland

Rietsnijders halen al honderden jaren in de winter en het vroege voorjaar het riet uit Weerribben-Wieden. Het riet behoort tot de beste soorten van de wereld. Met hun werk zijn rietsnijders ook onmisbaar voor het behoud van het unieke landschap. Zij zorgen ervoor dat de waterrijke gebieden van Weerribben-Wieden niet dichtgroeien en dat de rietcultuur blijft bestaan. Tegelijkertijd leveren de rietsnijders de grondstof voor een natuurlijke, duurzame dakbedekking.

Naast deze klas gingen nog 21 klassen tussen 28 februari en 15 maart met een rietsnijder op excursie naar het rietland van Weerribben-Wieden. Daar maken zij kennis met het ambacht van rietsnijder, de gebruiksmogelijkheden van het riet en het rietlandschap. Voorafgaand hebben zij in de klas al een introductieles gehad van hun leerkracht. Vanaf half maart is het rietland niet meer toegankelijk, omdat het beschermd broedgebied is.

Duurzame ambachten nauw verweven met het landschap

Eeuwenlang is het landschap gevormd door boeren, rietsnijders, verveners, botenbouwers en vissers. Wethouder Marcel Scheringa: ‘Kinderen in en om de gemeente Steenwijkerland komen op school niet of nauwelijks in aanraking met deze ambachtelijke beroepen, terwijl ze zo nadrukkelijk verbonden zijn met hun eigen woonomgeving in Weerribben-Wieden. Met het programma Duurzame Ambachten willen we daar verandering in brengen. We willen graag dat de volgende generatie, onze kinderen, enthousiast wordt over deze ambachten. Daarnaast stimuleren we bijvoorbeeld het gebruik van riet uit het gebied en de bouw van authentieke punters door samen met de provincie Overijssel subsidies op de aankoop daarvan te verstrekken.’

Lessen in de klas sluiten aan bij de excursies

Educatief bureau Komvoor ontwikkelde lessen over riet en water voor groep 3-4. Daarmee kunnen kinderen na afloop van de excursie in de taal-, reken-, gym- en muziekles het onderwerp verder verdiepen en schoolse inhoud koppelen aan het landschap uit hun eigen omgeving. Willemijn Zwart, educatief ontwikkelaar bij Komvoor: ‘Ik vind het altijd weer bijzonder hoeveel impact onderwijs buiten de klas kan hebben op leerlingen. Abstracte lesstof komt tot leven en leerlingen zitten op het puntje van hun stoel.’ Het rietprogramma is opgenomen in Nationaal Park Scholenprogramma voor het basisonderwijs.

Tip je vrienden

twitter facebook