Nationaal Park Nieuws

Dag van het Nationaal Park in teken van ‘Next Generation’

‘Wie als kind een mooi avontuur in de natuur beleeft, gaat daar later ook beter voor zorgen’

Maandag 24 mei is het weer de Dag van het Nationaal Park. Deze 22ste editie staat in het teken van ‘The Next Generation’. Het Samenwerkingsverband Nationale Parken (SNP) vindt het belangrijk om kinderen bij de nationale parken te betrekken. Zo zou ieder kind voor zijn 12e levensjaar de kans moeten krijgen om tenminste één Nationaal Park te bezoeken. ‘De kinderen zijn de toekomst. Als zij ervaren hoe geweldig de natuur, het landschap en de cultuurhistorie hier is, gaan zij daar op latere leeftijd ook beter voor zorgen,’ stelt Thea Peters, coördinator educatie namens de werkgroep communicatie & educatie van Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Tiny Tales

omschrijving
omschrijving
Om deze reden staat de Dag van het Nationaal Park dit jaar in het teken van de verhalenwedstrijd ‘Tiny Tales’ voor leerlingen van groep 6 en 7. Voor de basisscholen is een speciaal pakket ontwikkeld met daarin handige weetjes over de parken, welke planten en dieren er leven en welke nationale parken er in de buurt liggen. Kinderen moeten hierdoor meer bekend raken met de nationale parken die Nederland rijk is en daardoor ook hun ouders en overige familie inspireren naar een nationaal park te gaan. De winnende klas van de Tiny Tales wedstrijd zal een compleet georganiseerde schoolreis winnen naar een van de Nationale Parken. Kijk hier voor meer informatie over de verhalenwedstrijd.

De Dag van het Nationaal Park wordt in alle nationale parken van Europa ieder jaar gevierd op 24 mei. Voor deze dag is gekozen omdat op diezelfde datum in 1909 het allereerste nationaal park van Europa werd ingesteld: Sarek gelegen in Zweeds Lapland. Inmiddels telt Europa honderden nationale parken, waarvan er 21 in Nederland liggen. Nationaal Park Weerribben-Wieden vindt zijn oorsprong in 1992.

Samenwerking

SNP is een samenwerkingsverband tussen de nationale parken van Nederland, de overheid, grondeigenaren, terreinbeheerders en natuurorganisaties. Het doel van de stichting is om van de Nationale Parken bijzondere en aantrekkelijke natuurgebieden maken. In de parken is ruimte voor natuurgerichte recreatie, onderzoek, voorlichting en educatie. Zo kunnen meer mensen beseffen hoe belangrijk de natuur voor Nederland is.

Tip je vrienden

twitter facebook