Nationaal Park Nieuws

Unieke otterlessen op schoolpleinen in gemeente Steenwijkerland

De otter is bezig met een stevige opmars in Nederland. Daarom zet Nationaal Park Weerribben-Wieden de otter dit jaar extra in het zonnetje met onder andere unieke otterlessen op schoolpleinen in gemeente Steenwijkerland.

2021 is uitgeroepen tot het Jaar van de Otter. In het Overijsselse Nationaal Park Weerribben-Wieden werd de otter jaren geleden teruggebracht in de Nederlandse natuur. Dit met succes want er leven nu ongeveer 100 otters in het gebied.

Alle coronamaatregelen maken het lastig voor leerkrachten om met hun leerlingen naar het Nationaal Park te komen voor een buitenles. Daarom komt het Nationaal Park voor deze keer met een educatief programma naar de scholen toe. Op 10, 17 en 24 juni gaat de ‘Ottermobiel’ van de otteropvang op bezoek bij basisscholen in Steenwijkerland. De lessen worden gegeven door educatieve medewerkers van de otteropvang met materialen uit hun Ottermobiel. Ongeveer 400 leerlingen van vier verschillende basisscholen krijgen deze dagen les op het schoolplein over otters.

Op donderdag 10 juni krijgen alle leerlingen van Kindcentrum Het Kompas in Vollenhove otterles. Een week later staat de Ottermobiel op de schoolpleinen van Kindcentrum De Buuzekaemp (Belt-Schutsloot) en OBS de Driesprong (Eesveen). Op 24 juni staat de Ottermobiel bij OBS De Samensprong in Steenwijk.

2021: het jaar van de Otter

De otter is met zijn stevige opmars in Nederland een succesverhaal van herstel van wetlands en waterkwaliteit. Daarom is 2021 uitgeroepen tot het Jaar van de otter door CaLutra, de Otter- en Beverwerkgroep van de Zoogdiervereniging. Het dier was in 1988 uitgestorven in Nederland door jacht, vervuiling, aanrijdingen en verlies van leefgebied. In 2002 is de otter teruggebracht in de Nederlandse natuur. Dit gebeurde in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Nu ruim 30 jaar later is de otter over een groot deel van Nederland verspreid. Daarom zijn er dit jaar verschillende activiteiten in kader van het Jaar van de Otter. De activiteiten van Nationaal Park Weerribben-Wieden zijn hier te vinden.

Foto: Mark Zekhuis

Tip je vrienden

twitter facebook