navigatie overslaan

Hasselt: Hanzestad én bedevaartsplaats

  • Geschreven door Erik
  • 2 minuten leestijd
  • 1721 x bekeken

Weinig steden mogen zich Hanzestad en bedevaartsplaats noemen. Hasselt aan het Zwarte Water wel. Eeuwenlang bezochten pelgrims uit een wijde regio de heilige stede vanwege religieuze motieven. Hasselt ligt niet voor niets op de route naar Santiago de Compostela. De stad speelde ook een belangrijke rol in de Moderne Devotie-beweging. Zakelijk gezien ging het Hasselt voor de wind dankzij het Hanzeverbond waarin internationale handel werd bedreven. De imposante geschiedenis is nog steeds zichtbaar in het monumentale Hasselt.

(Stok)oude Stadhuis

Stap de late Middeleeuwen binnen: het Oude Stadhuis uit 1550 behoort tot de oudste en best bewaarde raadhuizen van Nederland. In het voormalige bestuurscentrum aan de Markt organiseert de historische vereniging exposities. De sfeer in het gebouw verraadt dat Hasselt lang een belangrijke stad was.

Zicht op het Zwarte Water

19 kilometer lang meandert het Zwarte Water tussen Zwolle en het Zwarte Meer. Voor Hanzesteden Hasselt en Zwolle vormde de rivier een belangrijke verbinding met de zee. Nog steeds is het Zwarte Water een drukke vaarroute. De brug biedt een mooi uitzicht op die hectiek en het stadsfront van Hasselt.

Zwarte Water
Zwarte Water

Een blik op de Zuiderzee

“Kijk, bij elke trede daalt het land en stijgt het licht”, dicht provinciedichteres Bosma in de traptreden die leiden naar een mooi uitzichtpunt. Wie een beetje fantasie heeft, ziet de golven van de voormalige Zuiderzee. Op het Vogeleiland in het Zwarte Meer nestelt de machtige zeearend.

Middeleeuws muurtje

Sint Jansklooster dankt zijn naam aan een klooster, een convent, dat Johannes van Ommen in 1399 stichtte. De blinde monnik schaarde zich achter de leer van de Moderne Devotie. Twee eeuwen later werd het klooster tijdens de Tachtigjarige Oorlog volledig verwoest. Dit muurtje bleef staan.

Mystiek Zwartewatersklooster

Zwartewatersklooster verwijst terug naar een voormalig nonnenklooster. Dat zou gesticht zijn als boetedoening voor de bisschop van Utrecht, die sneuvelde tijdens de Slag bij Ane in 1227. Het verhaal gaat dat bij het buurtschap ook ridders zijn begraven die tijdens die veldslag om het leven kwamen.

Heilige Stede

Elk jaar konden gelovigen hun zonden kwijt laten schelden met een Hasselter Aflaat. Die haalden ze vanaf 1355 bij de Heilige Stede. Bedevaartgangers uit een wijde regio kwamen daarvoor naar Hasselt. Tegenwoordig trekken gelovigen op de tweede zondag na Pinksteren in processie naar deze plek.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Geschreven door Erik