Natuur

Geniet in kerstvakantie van Weerribben-Wieden

Geschreven door

Erik

Leestijd 4 minuten

De geur van de natuur opsnuiven en ’s avonds genieten van gezellige stadjes en dorpen in Nederland? Boek bijzondere overnachtingen in Weerribben-Wieden tijdens de Herfstvakantie of de Kerstvakantie? In deze regio verandert het landschap per seizoen. Dat maakt de omgeving van Blokzijl, Giethoorn, Kalenberg en Steenwijk ook in het najaar tot een perfecte binnenlandse vakantiebestemming voor liefhebbers van de natuur. Of ze nou kiezen voor een van de natuurcampings of voor een romantische overnachting in een hotel aan het water.

Waar ligt Weerribben-Wieden?

Even voor de toeristen die vakantieland Nederland pas sinds kort ontdekken: Weerribben-Wieden is een betoverende streek in Overijssel met meren, moerassen, heuvels, bossen en sfeervolle dorpen en stadjes. Drenthe, Friesland en Flevoland liggen om de hoek. Toeristen uit de hele wereld vallen voor de charme van Giethoorn en omgeving. Naast waterdorpen als Belt-Schutsloot, Kalenberg en Dwarsgracht bestaat Weerribben-Wieden ook uit de Zuiderzeestadjes Blokzijl, Vollenhove en Kuinre. Buiten het Nationaal Park Weerribben-Wieden zijn ook de heuvels rond Steenwijk en de Koloniën der Weldadigheid bij Willemsoord fascinerend. De historische Vestingstad Steenwijk mag er zelf ook wezen.

De wisselende seizoenen

Weerribben-Wieden is de regio van de wisselende seizoenen. Nergens in Nederland zijn de verschillen tussen winter, lente, zomer en herfst zo goed zichtbaar. Dat heeft onder meer met de rietcultuur te maken. Rietsnijders halen het natuurproduct vanaf eind december van het land en veranderen daarmee het uitzicht ingrijpend. Alleen dat al maakt een bezoek aan Weerribben-Wieden tijdens elk jaargetijde verrassend. Een ding is zeker: voor welke periode je ook kiest, Weerribben-Wieden is altijd een paradijs voor natuurliefhebbers. Veel zeldzame flora en fauna komt hier voor. Met een beetje geluk spot je de otter.

Topbestemming in de Herfstvakantie

Lekker genieten van de natuur en s’ avonds bijkomen in een heerlijke accommodatie? Dan is Weerribben-Wieden een topbestemming. Geniet van de bossen die langzaam van groen in bruin veranderen en vol staan met paddenstoelen. Ontdek bijvoorbeeld het beboste ‘hoge land’ rond Steenwijk met de Woldberg of Landgoed de Eese. Struin uren rond in het Nationaal Park Weerribben-Wieden dat in de herfstvakantie of kerstvakantie uitnodigt tot lange wandelingen. Vergeet de laarzen niet.

Wandelen op drijvend land

Beleef de sensatie van lopen op het zompige ‘drijvend land’. Waterplanten als de krabbenscheer vormen zo’n dikke laag dat je er na tientallen jaren moeiteloos overheen loopt. Ook buiten die bijzondere ondergrond heeft Weerribben-Wieden veel mogelijkheden voor wandelingen in de natuur. Meer dan vijfhonderd kilometer aan wandelroutes wachten op de liefhebber. Of ontdek Weerribben en Wieden vanaf het water. Huur een sloep, punter of fluisterboot of stap aan boord van een rondvaartboot. Molentjes, grachten, brugjes, rietvelden en hooilandjes vormen hier het decor.

Bijzondere overnachtingen Nederland

Lekker een midweek, weekeinde of paar dagen genieten van de natuur in Nederland? En ’s avonds een beetje rozig genieten van een formidabel diner en een heerlijke nachtrust? Kies dan voor een van de hotels aan het water of juist aan de rand van de bossen. Hotelliefhebbers kunnen ook op bijzondere locaties terecht in de sfeervolle Zuiderzeestadjes Blokzijl en Vollenhove. Of kies voor een hotel in de verrassende Vestingstad Steenwijk van waaruit de heuvels van het ‘hoge land’ en de meren en moerassen van het ‘lage land’ goed bereikbaar zijn.

Campings in de natuur

Een camping middenin de natuur, aan de rand van het water, in de buurt van de bossen of juist in een dorp. Kampeerliefhebbers hebben volop keuze in Weerribben-Wieden. Van kleinschalige campings met meer vogels en dieren die een kijkje komen nemen dan gasten tot toeristische accommodaties voor het hele gezin. Op veel campings stap je vanuit je tent over op een boot en ontdek je het Nationaal Park. Een ding is zeker: vanaf alle campings is de prachtige natuur van Weerribben-Wieden dichtbij.

Met de camper naar Weerribben-Wieden

De camper wint sterk aan populariteit onder vakantiegangers. Die trend is al jaren zichtbaar in Weerribben-Wieden. Veel camperaars stemmen de navigatie af op Weerribben-Wieden. Ze vallen voor de faciliteiten, de mooie camperlocaties en vooral de adembenemende natuur. Veel camperplekken staan garant voor bijzondere overnachtingen. Lekker afgelegen of juist dichtbij het vertier. Vanuit Weerribben-Wieden ben je ook snel in bijvoorbeeld Zwolle, Dwingelerveld, de Veluwe en de Noordoostpolder.

Fietsen in de natuur

Met een beetje geluk profiteren we tijdens de Herfstvakantie van een ‘indian summer’. Met het najaarszonnetje is het heerlijk fietsen in Weerribben-Wieden. Eindeloos veel routes voeren langs de mooiste plekken van het afwisselende gebied. Op de fiets naar de meren, moerassen, heuvels en bossen en ’s avonds nagenieten op de mooiste overnachtingsplekken van Nederland.

Arrangement Kano & Bed

Een avontuurlijke en onvergetelijke Herfstvakantie of Kerstvakantie in eigen land? Wat dacht je van een meerdaagse kanotocht in Weerribben-Wieden? Peddel naar de mooiste plekken van dit bijzondere Nationaal Park in Overijssel en combineer de avonturen in het Kanoparadijs met een romantische overnachting. Het Kano & Bed-arrangement van ondernemers in Weerribben-Wieden is daarvoor ideaal. Je slaapt in bed & breakfast-accommodaties op schitterende locaties en hebt overdag geen omkijken naar je bagage. Die brengt de eigenaar van je overnachtingsplek namelijk naar de volgende bed & breakfast.

Erik

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

 1. Cultuur

  Kleurrijke bloemencorso's en gondelvaarten in Weerribben-Wieden

 2. Cultuur

  Supertof en informatief; de 4 leukste (stads)wandelingen met gids

 3. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  Sfeervolle Zuiderzeestadjes op de grens van het nieuwe land

 4. Ontdek alle verhalen van toen en nu

  De geschiedenis komt tot leven in het heden

Tip je vrienden

twitter facebook