Met een beetje fantasie horen wandelaars op de vestingwallen van Steenwijk het strijdgeweld tussen de Spanjaarden en de Nederlanders. Vestingstad Steenwijk vormde tijdens de Tachtigjarige Oorlog het decor van veel oorlogshandelingen.
Modern Steenwijk heeft een gezellig centrum met veel winkels en horeca. Buiten de stad wacht een afwisselend landschap met water, bossen en glooiingen. Wie niet beter weet, waant zich in Limburg. Dorpjes als Baars, Tuk en Witte Paarden liggen aan de Woldberg met daaraan grenzend landgoed De Eese.
Gezellige Vestingfeesten
Kijk voor het volledige programma op www.steenwijkvestingstad.nl
Stadsmuseum Steenwijk
Duik dieper de roerige geschiedenis van Steenwijk in en bekijk bijzondere collecties. Stadsmuseum Steenwijk is gevestigd in het voormalige woonhuis van Grietje Reiners, die haar woning en een collectie als legaat achterliet. Maak een stadswandeling met één van de stadsgidsen.
Ervaringsverhaal
Het echtpaar Kappert uit Woubrugge was een weekendje weg in Huis ten Wolde. “Een goed en gezellig hotel waar we het prima naar de zin hadden”, vertelt mevrouw Kappert. Zij is geboren in Hellendoorn, maar woont al twintig jaar aan de andere kant van het land. “Ik was verrast door Steenwijk: leuke stad met veel meer winkels en restaurants dan ik verwachtte. Ook de wandeling vanuit het hotel en een bezoek aan Giethoorn zijn aanraders.
Steenwijk
Eeuwenoude stadswallen omarmen Steenwijk. Het zijn de stille getuigen van een roemrucht oorlogsverleden. Het verleden etaleert zichzelf uitbundig. In het Stadsmuseum met uit de wallen opgegraven kanonskogels, maar ook vanaf de Sint Clemenstoren die zich verheft op een duizelingwekkende 86 meter hoogte. Steenwijk een stad vol verhalen. Ze liggen besloten achter de trap- en klokgeveltjes aan de markt. Architectonisch erfgoed is de statige Jugendstilvilla Rams Woerthe van Jan Hendrik Trompmeesters. Binnen vind de nalatenschap van een andere grootheid onderdak; Steenwijks kunstenaar Hildo Krop, de latere beeldhouwer van Amsterdam.
Willemsoord
In Willemsoord spraken de mensen ‘anders’. Het week sterk af van het gangbare dialect in de omgeving. Men duidde hun taal met de naam ‘kolonisch’. Dit heeft te maken met de Maatschappij van Weldadigheid die 1820 werd gesticht door generaal Johannes van den Bosch. Bedoeld voor kansarme gezinnen uit het westen van het land. Die moesten opgevoed tot fatsoenlijke burgers en economisch zelfstandig worden. Hen wachtte een leven van hard werken, lage inkomsten en strenge regels. De kolonisten leefden in kleine huisje die op regelmatige afstand van elkaar staan aan kaarsrechte wegen. Toen de doelstelling de armen een menswaardig bestaan op te bouwen niet haalbaar bleek werd Willemsoord een ‘gewoon’ dorp dat deel uit maakt van het omliggende gebied. Hiermee verdween het ‘kolonisch’ langzamerhand. Samen met de Drentse koloniedorpen Frederiksoord en Wilhelminaoord is het dorp genomineerd voor UNESCO Werelderfgoed.
Paasloo
Glooiend land en akkers gescheiden door houtwallen in plaats van sloten. Kenmerkend voor het hoge land rond het idyllisch en landelijk gelegen dorpje Paasloo. Een waar pelgrimsoord voor dichters en liefhebbers van poëzie. Zij trekken richting het rustieke kerkhof. De laatste rustplaats van dichter J.C. Bloem. ‘Voorbij, voorbij, O en voorgoed voorbij’ is het opschrift bij zijn graf. De dichter bracht zijn laatste levensjaren door in Kalenberg met zijn ex-vrouw Clara Eggink. Naast het kerkhof staat één van de oudste kerken van Overijssel die dateert uit 1336.